C/ de les Eres, 18 43820 CALAFELL

977 268 243

PERIODÒNCIA

Quan parlem de Periodontitis, estem parlant del que més habitualment coneixem com a Piorrea. La Periodontitis és la inflamació dels teixits que envolten les dents, com son les genives, el lligament periodontal (és qui uneix la dent amb l’os) i l’os que envolta la dent.

És una enfermetat crònica, per això és molt important el seu diagnòstic i el seu tractament, però sobretot, el més important a l’hora de tractar aquesta enfermetat, és el manteniment, per part del pacient a casa, i per part del professional a la Clínica.

La causa principal de la Periodontitis és bacteriana, però hi ha factors que poden afavorir-ne la seva aparició i desenvolupament com son el tabac, factors genètics o una mala higiene oral.

Aquesta malaltia fa que les bacteries s’adhereixin a la superfície dental i crein una inflamació de la geniva (Gingivivitis), que si no és tractada a temps, produeix la formació d’una bossa periodontal. En aquesta bossa, les bactèries troben l’espai ideal per créixer i seguir avançant cap a la zona apical (a l’arrel), i anar destruint al seu pas, l’ós que envolta la dent. Amb el temps, les dents van quedant sense os i poc a poc comença la seva mobilitat, i pèrdua, si no és tractada a temps.

La periodontitis té tractament, el que hem de tenir en compte és que l’ós que hem perdut amb la malaltia no es recupera. És per això que és fonamental que el seu diagnòstic es realitzi quan abans millor, per així evitar que la pèrdua d’os sigui major.

Com es tracta?

L’objectiu del tractament és reduir la inflamació, eliminar el càlcul (sarro) i la placa bacteriana de la superfície de les dents. D’aquesta forma s’evita que les bacteries causants s’adhereixin a la superficie dental.

Per a aquest tractament es realitza una neteja completa (incloent raspat i allisat radicular), que pot involucrar l’ús de diversos instruments o aparells, per tal de retirar el càlcul i la placa correctament.  

Un cop finalitzat el tractament, una sèrie de pautes son donades al pacient, sobre mètodes d’higiene oral i manteniment que haurà de seguir a casa, per tal de garantir l’efectivitat del tractament.

Pel fet de tractar-se d’una enfermetat crònica, és bàsic realitzar el manteniment de la mateixa correctament, ja que si no es realitza, podria tornar-se a activar tot el procés inflamatori previ al tractament. Aquest manteniment es realitza periòdicament a la consulta i és per part del professional, qui decidirà cada quan s’ha de fer el manteniment.